dijous, 16 d’agost del 2007

Critica a l’Estil de vida Ibèric I: els horaris i els menjars

Els horaris espanyols. Sí, perque els catalans diem que som tan diferents però en coses tan tontes com això ens hem deixat enredar pels espanyols i arreu d’Espanya es dina a partir de les dues i es sopa a partir de les 9. Som tan europeus els catalans! Els podiem haver donat pel sac i fer els nostres propis horaris molt més racionals, més al ritme tranquil del nord, que respecten la vida privada i familiar, que són millors per la salut física i mental, però no. Au, a seguir la veta dels madrilenyos a dinar a les tres i a sopar a a les onze de la nit que va molt bé per la canalla, llavors ni creixen, ni descansen, ni res perque gairebe no poden ni dormir!
Sóc radical amb això. Però estic convençuda que seriem més productius a tot Espanya si enlloc de tenir aquest desordre dels horaris seguissim els antics horaris de pagès. Esmorzar fort i bé a les 7 o a les 8 del matí a les 12 el que es deia "la beguda" (o sigui el dinar, un lunch lleugeret ) i a les 6 o les 7 de la tarda el sopar i a partir d’aquesta hora temps per descansar! Què és aquest abús que fan alguns treballadors a les empreses de quedar-se a la feina fins les vuit o les nou del vespre? O les deu! Es una necessitat? És una fugida del temps familiar que potser és realment més fatigós que el treball remunerat? Si hi ha en tota l’empresa set homes que es queden tres hores de mes cada dia això són dos llocs de treball!!!!
A l’empresariat espanyol però ja li va bé, encara que durant les tres hores extres no fotin brot, els regalen els seu temps. Que com diuen és or.

Però el temps de la migdiada, què és? és or també? No pas per la mestressa que ha de recollir la taula i rentar els plats corrents i tornar a la feina sense haver descansat.

El fet és que qui surt clarament perjudicada d’aquest horaris ( tres o quatre hores per dinar) és la part femenina i també amb l’extranya costum espanyola ( i catalana) dels nostres àpats. Sí, la nostra estimada dieta mediterrània, tan bona tan saludable. I tan cansada!
Dos plats i postres, els dies de cada dia!!!! Que poc pràctics que som i quina feinada que tenen les senyores com la meva mare, dos cops al dia, dos plats i postres, ara el primer plat, ara el segon, parar i desparar taula, cuinar el dinar i el sopar per tota la familia. Ja m’estic cansant només de pensar-hi. Ja li he dit jo: Mama, tu no fas vacances encara que t’ho pensis. I que consti que jo m’he ocupat de la meitat de les tasques domèstiques juntament amb ella, però se m’ha fet molt pesat.
I què fan els suecs? Doncs fan un plat combinat nutritiu i senzill. Per exemple una amanida de pasta completa, una peça de fruita i si volen, alguna cosa dolça amb els seu sagrat cafè ( el cafè que no falti), i després d’això la feina continua i tant panxos. La majoria de vegades dinen a la feina. Les oficines, les escoles, els bancs, les fabriques TOT té una cuina i un menjador pels treballadors. S’ho enduen de casa o s’en van al restaurant més pròxim a menjar el “plat del dia” que té racciomns molt generoses, que inclouen beguda i cafè a uns preus increibles. Avui mateix he menjat un “fiskgraten” ( peix al forn amb salsa d’anet i patates al vapor amb amanida de guarnició) per 60 corones = 6 Euros. No hi firmariau?

5 comentaris:

Oscar ha dit...

Tere, si senyora, tens tota la rao

Aquí a Sudáfrica encara és millor. El meu horari va de 8:30 a 4:30 (com el de a majoria), es a dir, dino a sobre del teclat. De vegades quan truco a algún colega a Barcelona a l'arribar a casa (a les 17:00), ells acaben d'entrar.

Últimament ofereixen feines de 9-14y16-19 pero divendres fins les 14. És uncomençament. Si no ens hi posem tots a l'hora no hi haurà manera.

Aquesta serà una de les coses més difícils de la meva futura tornada

Salut!
Oscar

Anònim ha dit...

Estic totalment d'acord amb el que dius. Jo quan vaig a França, a casa de la meva dona, m'encanten els horaris europeus. I quan vaig a suècia també. Però a la meva empresa, lhorari del matí s'acva a les 15 hores!!!

Désirée ha dit...

tere, después de 12 años en Suecia, los horarios de comidas y dueño españoles me perecen aberrantes.
Lo gracioso es que la mayoría de los españoles se ríen cuando les dices que comemos a las 12 y cenamos a las seis, pero no saben que son únicos en Europa (no sé el resto del mundo) con ese horario tan absurdo.
Un beso

Ingrid ha dit...

Ostres quina enveja, jo em passo el dia a l'oficina. 09:00-13:30 i de 16:00-20:00 i al migdia fes-te el dinar i aprofita per planxar o qualsevol altre cosa perqué quan arribo a casa al vespre estic massa cansada per poder fer alguna cosa de profit. Sort que treballo al costat de casa!!
Jo l'horari dels menjars també el canviaria una mica. El dinar a la 13:00 i el sopar a les 20:00 màxima les 21:00 i no com ara que casi sempre són les 22:30 quan estem sopant!!

Anònim ha dit...

Lo de los horarios de aqui (España) es antinatural!

Pero como decía Teresa, los antiguos horarios "tradicionales" españoles eran los mismos que en el resto del mundo ( el resto de paises mediterraneos, Italia, Grecia, El norte de Africa, Portugal, comen y cenan en horario "temprano"!!) Incluso paises tropicales ( la excusa del calor no sirve) lo hacen!!
Pero hace un tiempo leí un articulo que explicaba el origen del horario : la postguerra y la era de los pluriempleos! Por lo visto antiguamente la gente paraba tambien a mediodia ( 12.00) y trabajaba por la "tarde" hasta a las 3 o 4. En la epoca del pluriempleo, a partir de las 3 salian y se iban al segundo trabajo, hasta las 7-8 de la tarde, con lo que poco a poco el concepto de "medio dia" fue pasando a las 3 de la tarde, y lo de las 12 se quedó en lo de "la hora del bocadillo"....; y obviamente la cena se postergaba a las 9...
La lastima es que ahora se asuma el horario laboral (aunque se a de una unica jornada de 8 horas extendido hasta las 7 de la tarde o mas!!

Este tema lleva mucha cola : hace poco Zapatero encargó a un sociologo aqui que hiciese un informe para plantear lo de "europeizar " los horarios españoles, iniciando por los laborables, claro. (el rendimiento es especialmente bajo a pesar de salir tan tarde de los trabajos!) Entre otras cosas , resulta que gracias a estos horarios los niños españoles son los que MENOS tiempo pasan con sus padres (sinceramente, si pasan 1 hora al dia de 19.30 a 20.30 creo qe es mucho!) y los que MÁS horas de television ven.

Y hablando de comidas y cenas y precios : acabamos de volver de Suecia con una conclusion : España debe ser ya el pais mas caro del mundo! (cosa que nos habian dicho varias veces los amigos y familiares que llevan viniendo hace más de 30 años a España desde Suecia!)

Entre otras coas, impacto por : con 10 eur de tren aqui en BCN no se si llegas ni al aeropuerto! pero en Suecia coges un "AVE" de Göteborg a Stockholm, mas de 500 km, 2 horas y media, 95 coronas!

Ahora entiendo los "trapitos" y gangas de Demonée!!! je je!!