dimarts, 26 de febrer del 2008

Control d'alcoholèmia

No sé si esteu al cas de la conscienciació sueca respecte a la conducció i l’alcohol. La majoria suposo que heu sentit a dir que aquí dalt, al nord, la gent si està darrera el volant, no beu. I és que és així. Es prenen aquest tema molt seriosament i amb molt de respecte. El que condueix no beu ni una gota. Ni tan sols prova la cervesa amb baixa graduació (2,8 ó 3,5 graus) que vènen fora del “systembolaget”. Aquest és un tema sagrat. No em demaneu com ho ha fet una societat que la única manera de passar-ho bé és agafant el pedal més gran del segle, per a educar a la gent en aquest tema. No en tinc ni idea, de com s’ho han fet per abstenir-se TOTs completament TOTS de consumir alcohol quan agafen el cotxe i de ser conscients del perill que comporta. Ni he sentit ningú que digui, no, no bec perque si bec em posaran una multa. Més aviat diuen, no, no bec perque he de conduir. Està assimilat en el seu cervell que aquest són dos factors que no poden anar junts. Ara bé una cosa molt divertida, si em permeteu l’expressió, és quan enlloc d’agafar el cotxe agafen altres mitjans de transport. I jo vaig al-lucinar quan vaig descobrir aquesta pràctica. Resulta que la tradició del si beus no condueixis, és menys aferrada en superficies líquides, quan es tracta de “conduir” barques. Hi ha un programa a la tele que es diu Kustbevakarna ( Els guarda-costes) on ensenyen cada setmana els navegants que violen la llei, és a dir, els que van dins les sevs lanxes, iots, barques de plaer, borratxos com cubes, i que són enxampats pel la policia marítima.
De veritat que quan vaig veure el que passava als estius a les aigues nòrdiques ( perque aquestes activitats no es donen a l’hivern ) no m’ho acabava de creue. No sé perque, potser es que sóc una ingènua, però sempre havia relacionat els esports marítims, la vela, l’anar amb barca, el contacte amb el mar, poder nedar i fer quatre braçades i capbussades, amb un estil de vida molt saludable. La gent que conec així són esportistes, (jo mateixa em trasformo en esportista dins l’aigua o vora el mar) fan vida sana, gaudeixen del sol i la natura. Dec tenir una imatge distorsionada d’aquesta realitat o senzillament parcial, perque n’hi ha molts en aquest pais que creuen probablement que l’alcohol és menys perillós dins de l’aigua que sobre terra ferma. O potser pensen que al mar no hi ha policia. Jo que sóc patidora de mena, m’en guardaria prou d’agafar una turca en mig del mar. Entre el balanceig de les onades i el rodament de cap, arribaria a Mallorca cantant “vivalrei”, moltes milles marítimes... desde Suècia es clar.

6 comentaris:

Finestreta ha dit...

Que bé que a Suècia estiguin conscienciats en aquest tema, encara que només sigui a les carreteres... Jo tampoc bec una gota d'alcohol si he de conduïr, la gent em pren per sonada...

Kuroi Neko ha dit...

Amb el mareig que agafo jo cada cop que he de viatjar en vaixell, ni em passaria pel cap beure absolutament res d'alcohol! Estaria vomitant tot el trajecte, hahaha.

The Great Smurf ha dit...

El cas de Suecia es, potser, producte de la campanya bestial que es va fer a principis del segle passat (finals de l'altre) per part del govern, imbuits per la moral protestant, i d'altres moviments higienistes. A Catalunya es va voler fer una cosa semblant per erradicar l'alcoholisme galopant de la poblacio mitjanc,ant l'educacio. Fins i tot els cors Claver volien fer aixo, eliminar els vicis, treure als homes de les tavernes, i educar l'esperit. Els nordics ens van guanyar, ja que la moral catolica es molt mes permisiva amb els vicis que no pas la protestant. Tot aixo es teoria meva.
Per cert, al japo, on no es pecat anar completament begut (fins i tot a la feina), com son uns cafres aplicant les lleis, no nomes esta completament prohibit veure si es condueix (0.0mg/l), sino que fins i tot esta penat anar d'acompanyant en un cotxe on el conductor estar begut. Suposo que les noves versions de Toyota portaran un detector que si dones positiu, t'autodestruira el cotxe i a tu, pel be de la comunitat.

Teresa ha dit...

Malauradament aquí, anar begut no es considera cap cosa degradant per a la persona. El teu cap pot perdre els papers en un sopar d'empresa perque va com una cuba i està caient pel terra i ningu creurà que l'home esta fent el ridicul o que s'ha passat en els seus limits, senzillament s'ho passa be i va torrat. A Catalunya /Espanya si jo veig el meu jefe així li perdo el respecte per sempre més. Pero amb el cotxe s'ho han agafat en serio. Són mentalitats diferents respecte l'alcohol i el saber beure. Potser perque enlloc de beure agafen mones com un piano ja ni consideren la possibilitat de conduir... no ho se.

Ingrid ha dit...

Jo no soc gaire tolerant amb l'alcohol i cada dia em costa més entendre com hi ha gent que es diverteix bebent tant que perd el nord i la consciència.
Jo tampoc bec si haig de conduir i haig de reconèixer que em fa més por els controls d'alcoholèmia, encara que reconec que dins la meva propia incoherència, he agafat el cotxe i havia begut alguna copa de vi.
Ho trobo genial que a Suècia sigui tan prudents. I respecte al mar, segur que es pensen que és menys perillòs, segur que no pots estavellar-te amb una farola

Teresa ha dit...

Ingrid, les faroles no son el més perillos aqui a Suecia, tampoc es que es gasy¡tin els cales amb iluminacio nocturna aqui... pero els arbres del bosc, si condueixes a la nit, o els que van torrats en bicicleta (que son molts) aquest son els perills si no estas concentrat 100% al volant. I al mar doncs totes les roques-illots que hi ha a l'arxipielag son un perill fins i tot per navegants expert, ja no diem de caure a l'aigua anant torrat!!!