dimecres, 4 de juny del 2008

Llamp de llamp!! Troglodites! Antropòfags! Trinxeraires!!

Vaig tenir una lliçó ben especial la setmana passada amb els meus alumnes més grans. Ja els havia promès l’any passat que si eren bons fariem una classe sencera per aprenre paraulotes en castellà. I com era d’esperar estaven impacients perque arribés el dia que tractessim aquesta indispensable i importantíssima part del temari. Va ser divertidíssim, jo la que més vaig riure. I a més a més vaig poder constatar coses específiques de l’idioma, suec en contrast mab l'espanyol i el català . Per exemple que el castellà ( i també el català) és un idioma escatòlogic, sexual ( blasfema moltíssim sobre les parts intimes del cos i sobre l’acte sexual), escatològic a més no poder, mentre que el suec té una tendència a ficar-se a molt en temes de religió, especialment en malediccions, diables i dimonis. Bé cal dir que moltes vegades en el nostre idioma també esmentem a déu, cristo, el pa beneït i altres elements liturgics... però no amb el dimoni.
Però deu ser cosa de la religió luterana que els suecs insisteixen tan en les figures que representen el mal, la nostra la catòlica està massa emparentada amb els deus grecs i romans i és en resum molt més visceral (els deus de la mitologia greco-llatina estaven tots embolicats entre ells i els passaven coses molt més terrenals que no pas celestials: incestos, violacions, assassinats, concubinats, gelos, enamoraments..). L’església sueca no ha rebut tanta influència de la tradició clàssica però queden les despulles dels vikings, que creien en una natura divina i en la dualitat del bé i el mal, la tradició nòrdica es basa més en lo misterios i en lo sobrenatural. Nosaltres utilitzem la fantasia mitològica per explicar coses més semblants a la humanitat... vet aquí una altra vegada el racionalisme i el seny mediterrani enfrontat amb la rauxa o la passió celtibèrica, que jo conecto amb els que venien de nord enllà.

7 comentaris:

The Great Smurf ha dit...

ah!!! renecs!!! un dels meus temes prefereits!!!
cago'n cony, recony, collons!!!
cago'n el cap d'avall de la baixada, la pell d'un bou petit i la beta dels calc,otets del sastre que va fer la sotana del capella que et va arribar a batejar!
fills de mala mare, fills de la grandissima, renegats dels collons de Deu!!! malparits, em cago'n el Deu que us va matricular i la mare que us va deixar anar!!!
Que be m'he quedat!!!
Salut!

Teresa ha dit...

Tal i com jo deia escatòlogics a més no poder. Ens caguem en tot i més. En Japonès deu ser tota una odissea aprendre a blasfemar i baladrejar maldats si es que en tenen de renecs en una cultura tan subtil...

The Great Smurf ha dit...

hahaha!!!
un cop, xerrant amb una noia irlandesa em va treure un llibre d'un historiador irlandes, Toibin, que es va donar un tomb per la peninsula. Literalment deia que els catalans, a part de molt irrespectuosos amb les questions religioses, erem molt escatologics. Es cert, i molt orgullos que n'estic, hahahaha!!
Els japonesos no son de renegar. No es 'caguen en Buddha', per exemple, ni en la mare de ningu. Els unics 'insults' explicits que jo se son 'baka' i 'aho', que son com 'tonto' i 'ruc'...el que compre es la manera com ho diuen 'baka na'n da you na!' seria com 'mira que n'ets de ruc!'. El que te el japones son registres per parlar amb mes o menys educacio, amb el que si per exemple en lloc de dir-te 'tabete kudasai' (menja aixo si's plau) et diuen 'tabero'n da yo' (fes el fotut favor de menjar-te aixo!), doncs, es com si fos un insult sense que explicitament et diguin res per insultar-te. Tambe canvia el to, mes greu, i les erres, mes pronunciades, per no parlar dels verbs, que canvien, i d'algunes estructures nomes emprades per gent de baixa estofa (yakuza). Pero a mi aixo se m'escapa. Tampoc he vist mai a ningu cridar per la finestra del cotxe algun dels insults tant besties que he sentit a Catalunya...Salut!

Nottinghill ha dit...

Encara que et llegeixo cada dia, darrerament comento poc...Espero que tot vagi be i estiguis a punt de donar a llum.
Gaudeix el que puguis aquesta meravellosa experiència!!!.
Una abraçada molt forta :-)

Sandra-

... ha dit...

hahaha, sí que me n´havia adonat que això de cagar-se en tot no ho fan gaire els suecs.
Tot i així, en castellà/català tenim l'insult definitiu, que fins i tot té una cançó xusquera... "gaudeix-la" :P

http://youtube.com/watch?v=-3yhr0LsiBc

Salut!
Per cert, en Marcel ja deu estar a punt de sortir no????

Teresa ha dit...

Només dues setmanetes per sortir de comptes, però es pot avançar o es pot fer esperar... amb això no hi ha ciències exactes.

The Great Smurf ha dit...

Tinguis molta sort i 'enjoy it'!!!