dilluns, 16 de febrer del 2009

112 vs 480

Si no m’equivoco crec que alguna vegada ja he comentat com funciona aquí la baixa de maternitat. El naixement d’un fill dona dret als pares d'un total de 480 dies de baixa per tenir cura d’aquest fill. Els pot utilitzar la mare o el pare, o repartir-se els dies amb 240 cadascu i no han de ser dies seguits, es poden guardar per més endavant i s’han d’haver gastat absan que el fill compleixi sis anys. El fet és que la seguretat social sueca fa que els dies no siguin naturals sino de valor econòmic, això vol dir que si enlloc de rebre els diners de la baixa amb els dies naturals, dius que només vols cobrar una part, pots gaudir de més dies cuidant el fill amb menys diners. Ja sé que sona complicat pero per posar un exemple, la seguretat social et paga per un mes complet 1000 euros , que corresponen a 30 dies, del 480 que tens dret, peró tu pots escollir de cobrar-ne nomes 700 al mes i només has gastat 23 dies de baixa encara que hagis estat a casa un mes, amb lo qual allargues la baixa més temps. S’enten la idea? Em sembla una solució molt bona perque el cost per l’estat és exactament el mateix i en canvi una familia se les pot arreglar més o menys apretant-se el cinturó una miqueta durant una temporada. A Catalunya i a Espanya podrien fer el mateix. Aquestes ridicules 16 setmanes de baixa per maternitat que es concedeixen per naixement ( setze setmanes!!!! No arriben ni als sis mesos que aconsella la Oms per a l’alletament exclusiu!!!) , doncs aquestes 16 setmanes enlloc de ser naturals que fossin econòmiques. Es a dir, que si una dona vol la baixa per maternitat (o un home la de paternitat) i sap que durant aquests 4 mesos acabarà cobrant un total de, posem per exemple 4000 Euros (una xifra rodona per fer el càlcul fàcil), doncs que pogués canviar-ho i dir que aquests 4000 euros els cobrara repartits en 8 mesos, i enlloc de 1000 al mes en cobraria 500. Si són molts menys diners però es podra estar a casa amb el fill vuit mesos enlloc de quatre. A l’Estat no li suposa cap encariment del sistema i a l’empresa tampoc perque si ja ha contractat una suplent per els setze setmanes, l’únic que ha de fer és allargar el contracte de la suplent. A part de millorar les relacions familiars, i airejar les guarderies sobresaturades de nadons, seria una manera d’incentivar i generar més activitat laboral ja que la persona que cobreix la baixa podria treballar alguns mesos més. No sé perque no es fa. Jo creia que els polítics catalans i espanyols estaven al cas de com es feien les coses a altres països, sempre parlant i comparant els models, peró això de la baixa tan llarga a Suècia no ho deuen haver acabat d’entendre, es devien espantar. Polítics catalans i espanyols poseu-vos les piles i inspireu-vos per canviar aquestes vergonyoses setze setmanes, que fan pena.

4 comentaris:

Anna ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu. Quan explico a les meves amigues com ho tenim muntat aqui, al.lucinen. Jo crec que hi ha basicament una gran diferencia: a Catalunya (i a Espanya) es continua pensant que l'empresa es la primera prioritat. El fet de tenir un fill és un obstacle que s'ha de passar, o sigui que quan menys faltis a la feina, millor. Encara es veu com un problema per l'empresari. A +, al ser la baixa tan curta, tampoc hi ha temps de contractar un substitut que pugui aprendre i adaptar-se a la feina (a no ser que sigui una feina molt practica, tipus infermera o cadena de muntatge). Per altra banda, la Seguretat Social espanyola paga el 100% del sou, quan podria pagar nomes el 80%, com a Suecia, i aixi podria durar una mica mes la baixa.
Em sembla, però, que les treballadores de la Generalitat tenen dret a agafar-se 6 mesos de baixa i despres tenen dret a reduccio de jornada amb el mateix sou.

Cristina ha dit...

Tens tota la raó: 16 vergonyoses setmanes. En aquest país estem a les basseroles en aquest temes, i en molts d'altres. I t'asseguro que no és perque no es coneguin models envejables com els que tu pots disfrutar. Més aviat és que vivim en un país arnat!!!Si aquí vols disfrutar la maternitat, o vols desestressar el ritme de la familiar després de l'arribada d'un nadó ho has de fer apretant-te el cinturó -fins a escanyar-te- i només si el conveni laboral ho permet!!!
Salut!!!

Cristina ha dit...

Tens raó;16 vergonyoses setmanes. A més son tant intenses que gairebé no tens ni temps d'adonar-te del que ha passat. "Col·locar" el nen a les 16 setmanes és començar a fer-lo viure depressa, i realment no cal. El problema no es que es desconeguin models com el que tu pots disfrutar, el que passa és que vivim en un país arnat.Estem a anys llum del que tots pensem que hauria de ser.Si et vols dedicar una mica als teus fills t`has d''apretar el cinturó fins a escanyar-te. I això només si el conveni t'ho permet. Et podria omplir la pàgina de persones amb noms i cognoms que han estat "convidades" a deixar la feina o "rebaixades de categoria" després de ser mares. I només ens falten exemples com el de la ministra francesa que es reincorpora voluntariament quatre dies despres de ser mare!!! Terrible!!
salut!!

Anònim ha dit...

De veritat que aquestes coses si que son per envejar. De la mateixa manera que dic que la sanitat espanyola i catalana és igual o millor que la sueca i més barata, en els temes socials no hi ha color.