dimarts, 6 de març del 2007

Excessos


La idea que tenim els sudeuropeus dels suecs és són una gent supercivilitzada, moderna i amb les millors avantatges socials que existeixen,capaços de construir uns país tecnològic i punter en molts àmbits. En gran part és així però també hi ha la cara no tan bonica del tarannà suèc. Anava a dir la mentalitat, pero no. Ben mirat és només el comportament, i la manera de fer respecte a algunes coses.
Els suecs no saben posar-se límits. Quan una cosa els agrada o consideren que es bona ( o que está bona) en el sentit de gustosa, no de si está bé o malament, doncs consumeixen aquella cosa fins que en queden farts, tips, refarts o inconscients.Una d’aquestes coses, ben sabuda , és l´alcohol. Està socialment acceptat que l´alcohol , ni tan sols parlen del vi, o la cervesa o dels licors, parlen directament de l´alcohol ( sprit) només serveix per emborratxar-se. Per agafar-ne una de bona. Alienar-se d’ells mateixos i ser capaços en la boira etílica de perdre els papers, la vergonya i els calçotets. De veritat que no estic exagerant. No he vist encara, i porto 4 anys viatjant a aquest pais i sis mesos visquent-hi de manera fixa, algú que begui com bec jo, en un sopar, per saborejar, per prendre una copa i tornar a casa, beure dues copes de vi, o dues cerveses, sense necessitar pendre el món de vista. No. Això aquí és impensable, O es beu a fondo o no es beu. I lo fort és que la venda d´alcohol està controlada pel govern, o sigui que han d´anar a una sola botiga per comprar-lo: System Bolaget. I té l'èxit assegurat.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

i és cert que quan portes una a mpolla de vi a un sopar, se la guarden? a nosaltres ens va passar i ens han dit que és normal, l'homenatjat se la qeda....com un tresor, ...qe vol, beure-se-la tota sensera sol?

Teresa ha dit...

Es molt possible que se la vulgui beure ell sol, o senzillament que el vi (com que no es produeix a Suecia) es considera una cosa exòtica i com una mica de luxe, ja que durant molt temps ha sigut carissim. Desde el seu punt de vista hi ha aquesta idea de que es car i que ve de fora,... encara que sigui un "vino peleon" de la Mancha. A ells els es igual perque ho associen amb la idea de " car, luxos, exclusiu". Jo ho veig una mica aixi...

Anònim ha dit...

Sí, a nosaltres ens va sorprendre el preu del vi. Estàvem en una pizzeria a Estocolm i se'ns va ocórrer mirar els preus: prohibitius. Si no recordo malament unes 4000 peles al canvi; de seguida vam veure que la gent només consumia cerveses. Menys mal que vam mirar el preu; si no, ens haguessin clavat, però ben clavats.