dimecres, 22 d’agost del 2007

Critica a l’Estil de vida Ibèric II: El soroll

Aquest era el pitjor souvenir que em podia haver endut cap a Suècia, però malauradament me l' he emportat. Soroll, trànsit, estress, massificació de contruccions i munts gent per tot arreu.
No us penseu que vaig anar a Barcelona i prou. També vaig estar a una ciutat de l’interior que té 40.000 ridiculs habitants i a un poble de la Costa Brava nord que a l’hivern en deu tenir prop de 3000, o menys!, i a cap dels tres paisatges m’hi he trobat relaxada i tranquila per culpa del "follon" que hi ha a tota hora. Només alguna estona quan estava vora el mar en alguna cala tranquila, però tot i així la major part del temps el xivarri de la gent al voltant meu em feien sentir que a Catalunya, a Espanya no hi ha ni silenci, ni pau gairebé enlloc.
A Espanya i Catalunya s’esta acostumat a viure amb soroll. És habitual que quan un és dins a casa seva el soroll dels cotxes, les motos i del sarau del carrer se senti de fons o de no tan fons. Crec que el soroll forma part de la vida sense que la gent n’hagi ni tan sols analitzat l’origen. I el soroll més constant és el del trànsit rodat. Els carrers s´han construit de manera que just a sota dels edificis ja hi ha el carrer per on passen els automòbils.
A Suècia, la circulació rodada es fa per l’entorn de les vivendes a una distància prudencial com per que el so del trànsit en aquest cas o no se senti o se senti molt de fons a dins les cases. Al voltant de les vivendes construeixen jardins, parcs i zones verdes que amortiguen el so, i donen espai i distància a les cases. Aquestes arees també s’aprofiten per a fer carrils bici i vials per a vianants i és molt pràctic per als cotxets dels nens petits, la gent que va amb cadira de rodes o que necessiten ajudes com els caminadors per a la gent gran.
A part del trànsit també empitjora el soroll que la construcció de les vivendes a Espanya, durant molts anys s’ ha fet de només amb finestres d’un sol vidre, cosa que fa que l’aillament tèrmic i acústic sigui pobre o inexistent. Si els cotxes circulessin a 300 metres de casa i es tingessin finestres amb doble vidre, el soroll del trànsit no molestaria, o molestaria molt poc.
Amb el tema de l’aillament del fred també n’hi ha per llogar-hi cadires. Una frase que odio intensament és la recorreguda: "És que a Espanya no estem preparats pel fred! "
Ah no? i com és això? Però això ja són figues d’un altre post que escriuré tot seguit.

5 comentaris:

Ingrid ha dit...

El tema de la tranquil:litat també ho he comprovat aquets estiu quan estava la platja del meu poble (costa brava nord)i em vaig posar on normalment hi ha els turistes dels càmpings. Quina tranquilitat! Molt diferent si vas a la zona dels "autòctons", nens cridant i els pares cridant més, sents les converses de tothom.

Anònim ha dit...

Si encara el que sents és trèfic...Però quan sents els veins com si fossin a casa teva i a sobre són uns bàrbars que posen la tele a tope i canten lolailos i van a dormir a les 2 de la nit CADA NIT t'has de vendre el pis/casa adossada (que tenen també les parets amb totxo en 15 cm en comú amb el veí i sense aïllament) i desitjat tenir més sort amb els veïns la propera vegada!

Eule

Désirée ha dit...

tere, y los perros siempre ladrando por todas partes. No te has fijado? Yo aquí nunca oigo a ningún perro ladrar!

Anònim ha dit...

Es que vas de profeta o que nena?
Xupes una mica de culturilla sueca i ens vens a dir com se´n viu de bé allà dalt i com de fututs n´estem per aqui?
Si vols fer pedagogia fes-la als milers de fututs i maleits suecs que pululen per Espanya i que no marxen ni que els hi tirin oli bullint. Tant malament no s´hi viu per aquí i si tu no vas ser capaç de poder-te fer amb una feina que acaba a les cinc a Espanya es que t´ho vas currar poc. Jo fa anys que només pringo en aquest tipus de feines que son a més ben pagades. Ara, això si, tens que estudiar i especialitzar-te.

Teresa ha dit...

Plixplax, m'esgarrifa la teva emprenyamenta contra els suecs que venen Espanya. Que t'han fet? Crec que et conve un canvi d'aires per recuperar la serenor i les bones maneres. I si passes una temporadeta per Suecia?
Un detall, xupo tanta culturilla sueca com la del meu home i la seva familia desde fa mes de deu anys, tinc estudis superiors i parlo 6 idiomes. I el meu gran somni en la vida no és ser funcionaria ni treballar a La Caixa, com tu. Abans de venir a Suecia tenia un sou de puta mare en una multinacional, guanyava el doble del que guanyo ara, pero vaig preferir la tranquilitat als diners. Si a tu t'esta be com es viu a Espanya, jo no tinc res dir-hi, queda-t'hi! però que sapigues que és l'unic pais del mon on es fan aquests horaris, cosa que la majoria d'espanyols ignoren. El meu bloc només és per a qui el vulgui llegir, et convido a que no tornis si no vols.
Ah per cert els suecs no venen perque es viu de collons a Catalunya, venen perque moltes coses que no es poden fer al seu pais estan permeses a Espanya, no conec cap familia sueca que ha deixat Suecia per anar a Espanya, pero conec un munt de crios entre els 18 i els 25 que venen uns mesos de "festa" per Barcelona per beure alcohol barat, sortir de nit i treballar com a teleoperadors. Aquesta és la idea que tenen i la realitat que es troben.