dimarts, 16 d’octubre del 2007

Santa Teresa

Per la gent de casa tinc el plaer de publicar l'espectacular ram de flors que vaig rebre ahir, que era el meu sant, Santa Teresa. No ho vaig poder celebrar de manera especial perque aquí els noms del calendari no s'assemblen de res amb el santoral català, a part que ningú s'immuta per aquestes coses. En canvi l'aniversari sí, l'aniversari és una data sonada a la vida de tothom i la gent ho memoritza i ho prepara amb tota mena de solemnitat, el propi i dels amics o familiars). Pero ahir al voltant de les quatre vaig rebre una trucada que em va enxampar en plena classe i no vaig poder evitar dir " Ui és una trucada från Spanien" i tots alhora " Svara!svara!" Que contestés vaja! I els pobres no van entendre res de la conversa perque és clar era en català, però igualment hi havia en un silenci sepulcral, cosa que no acostuma a passar massa sovint! Volien escoltar la meva conversa. Tafaners!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

ke tal germaneta!!
Pues res me pasat per veure ke fas i ke escrius. Feia molt temps ke no pasava.
Ens veiem aviat no?

pd: http://www.youtube.com/watch?v=8sfVZxTtrLw

Anònim ha dit...

Hola, Teresa.
La meva consulta no aporta res al tema que tractes al blog, però t'agrairia molt si em poguéssis ajudar.
Jo sóc un altre català que estic pensant en deixar-ho tot i venir a viure a suècia. Quins requisits cal tenir per poder viure aquí. Suposo que exigeixen un nivell bàsic de suec. És així? O es pot apendre l'idioma un cop s'ha arribat a Suècia? Hi ha algunes traves per poder comprar vivenda, com passa a llocs de Suïssa?
Gràcies i felicitats pel blog.

Ingrid ha dit...

Felicitats!!!jajaja ja ho entenen això que siguis provinent d'espanya i que parlis una latra llengua?

Teresa ha dit...

Hola Joan,
No hi ha cap requisit especial. Si un espanyol o qualsevol altre ciutadà de la comunitat europea vol venir a viure a Suecia es pot fer lliurement. Les escoles d'adults ofereixen cursos de suec per a estrangers es diuem SFI (svenska för invandrare)i son gratuits. Hi ha molts alemnays que compren segones residencies a Suecia (els encanta venir a caçar l'ant (el alce), i disfrutar de la immensa natura sueca, els espanyols per tant tenen tambe tot el dret de poder comprar habitatges a Suecia. Els pisos, son molt barats pero a part del preu decompra hi ha un lloger que es paga sempre, que corresponen a un manteniment, calefaccio, aigua i depeses generals de estructura, aquesta quaota aqui o visc jo oscila entre els 2500Kr/ i les 4500Kr mesnuals depenent de l'apartament, mida, zona, estat... Per ser un pis de propietat no és barat.
Les cases son més economiques que a Espanya. molt més tenint en compte el cost de la vida a suecia i els salaris en general.

Ingrid, si els vaig posar un exmple molt bo, els vaig dir que era com els Samis (el poble lapo) Una gran part dels samis son suecs pero parlen una llengua que no tots els suecs saben, però a mes tambe parlen suec perque viuen a Suecia, i em van entendre a la primera. A ells pero els agrada més que ho compari amb el dialete d'Esconia que és un suec amb una mena d'accent molt lleig ( influit pel danès). Jo no entenc un que parla amb accent de Escania. És horrible.
Miquel: Moltes gracies per revisitar-me!!!! Si ens veiem aviat.Petons.

Anònim ha dit...

Hola, moltes gràcies per la ràpida resposta.
Pel que dius entenc que ens podem desplaçar a viure a suècia sense saber suec i allà començar a estudiar a una escola d'adults.
Pel que fa a la vivenda, a Catalunya es pot comprar un terreny i construir-hi una casa de fusta. Això també deu ser possible de fer, oi?
Si és així saps si també s'ha de pagar aquesta mena de lloguer de manteniment?
Som una parella amb una nena de dos anys i mig. Tenim entès que l'escolarització obligatòria comença als 5-6 anys. Suposo que pel bé d'ella interessaria integrar-la a la societat sueca quan abans millor.
Repeteixo, moltes gràcies per la informació facilitada.

Teresa ha dit...

Si compreu un terreny per fer-hi una casa llavors no cal pagar el lloguer. Nomes els impostos corresponents que no se exactament quins son. Els nens poden anar al "dagis" llar d'infants a partir d' un any d'edad. L'escolaritzacio es obligatoria als 7 anys!! quan comencen primer de primaria, pero la majoria van a una Förskola (preescola) entre els 3 i els 6. Les escoles , sigui quina sigui estan molt bé. Tenen molts recursos i els nens s'ho passen bomba. Fins els 6 anys juguen tot el dia i fan activitats de socialitzacio, els donen el dinar, el berenar i el que faci falta.
La majoria d'estrangers arriben aqui sense saber ni una paraula de suec. El suec s'aprèn aqui molt mes rapid que si ho feu a Espanya. Us haureu d'inscriure al SFI, a una escola d'adults. Jo vaig estudiar 3 cursos al Club Escandinau de Barcelona abans de venir, pero no es necessari.
Enviem el teu mail (no el publicare) i t'escric personalment.

Anònim ha dit...

Hola Teresa, sóc en Joan. l'any 2007 et vaig fer algunes consultes referents a marxar a viure a suècia.
Això va quedar aturat,... fins ara. Ara necessitaria de nou la teva ajuda. Podries passar-me un correu i t'ho comento?
Mooooooltes gràcies de nou.
El meu correu és:
cancarreter@gmail.com