dimarts, 5 de febrer del 2008

Enverinaments

A Espanya no es pot ni anomenar. Desde l’any 81, que va agafar mala fama per culpa d’alguns desgraciats que es volien fer rics a costa de la salut de la gent. (O això és el que jo pensava fins fa poc). Em refereixo a la colza, a l’oli de colza.
Aquí, i a molts països del món, es veu com un producte molt saludable, tant l’oli de la llavor de la colza, com les margarines que s’extrauen de l’oli vegetal de la colza barrejats amb la mantega de vaca.
La planta de la colza a més és molt bonica. Fa unes flors de color groc intens molt brillant A la primavera els camps estan tots florits i creen un paisatge idil.lic. L’oli de colza es valora a Suècia com un oli nutritiu i saludable, millor que l’oli de girasol, l’oli de blat de moro o l’oli de soja, amb el que en uns inicis es fabricava la margarina. Ara també és conrea per a fabricar biodiesel.
A Espanya és impossible trobar aquest tipus d’oli. Encara pateix les conseqüències del síndrome de la colza. Jo era molt petita quan va passar però recordo que cada dia hi havia noticies que més persones estaven afectades o que fins i tot havien mort. Hi va haver cap a mil morts i més de 20.000 persones afectades. Una tragèdia comparable a la grip aviar o al síndrome de les vaques boges. El cas és que després de que a l’opinió pública s’els fes creure que la culpa de tot era de l’oli desnaturalitzat ( oli destinat a la industria que es manipulava per vendre’l pel consum humà) encara no està clar qui o què va ser responsable de que tanta gent es posés malalta i moris. Publicament l’oli de colza a Espanya continua essent un tema tabú, perillós i considerat un verí. I jo mateixa he estat una víctima més d’aquest prejudici. Al principi de ser aquí quan veia les ampolles de rapsolja (oli de colza) al supermercat, no podia evitat pensar: Ui, això va fer molt mal a la gent.
Però si voleu saber més coses us deixo aquest link que m’ha instruit molt.

5 comentaris:

... ha dit...

Hola Teresa!
Jo quan vaig estar per aquestes terres al 2004 vaig fer servir rapsolja com a subtitut del solrosolja per fregir i la veritat és que no em va acabar de convèncer, per no dir que no em va agradar gens.
Suposo que va a gustos i que potser sóc molt tradicional, però què coi, les croquetes i els ous es fregeixen en girasol! :P
Salut !!!

The Great Smurf ha dit...

jo en tinc a casa, la barrufeta el fa servir per cuinar les especialitats d'Osaka, okonimiyakis i d'altres coses. Els camps florits d'aquesta planteta son molt macos i aquest oli es l'oli japones per excel.lencia. Te un gust molt suau, com el de girasol, pero amb una olor particular. Jo soc d'oli d'oliva, malgrat que per molta de gent aqui, tingui un gust massa fort i sigui massa untuos. Salut!

en27m2 ha dit...

rapsolja? sona sospitosament a combustible per als vehicles...

Finestreta ha dit...

Ostres doncs jo no sabia ni que existia... Jo l'oli d'oliva sempre el porto de Catalunya a la maleta... Val la pena!

Teresa ha dit...

No, no em malentengueu. Jo també faig servir oli d'oliva. Sempre! i aqui el trobo quasi més barat que a Espanya però el que em sorprèn és que una cosa que té tanta mala reputació a Catalunya-Espanya, que la gent creu quasi que es verinosa, a la resta del món es consumeix normalment i a sobre amb una valoració positiva.