divendres, 28 de març del 2008

El país dels Paganini I: Serveis i negocis

Com és sabut Suècia és un país on els impostos són molt alts. Són altíssims. El percentatge que et graven al sou mínim és d’un 33%, a part de la seguretat social i els costos que té l’empresari per cada treballador. O sigui encara que cobris una merdeta, et treuen el 33% del sou. Aquest tant per cent va en augment progressiu segons el salari de cada persona. La gent que guanya molts diners poden arribar a pagar un 50% del seu sou en impostos. Però l’Estat no rep diners només dels impostos directes. Aquesta societat sueca està pensada d’una manera que l’estat s’endú una bona picossada dels ingressos de la gent gairebé sempre, sigui com sigui. Hi ha moltíssims impostos indirectes, per exemple el combustible, el tabac i l’alcohol. A més a més, impostos que no en dic "inventats" com la llicencia per tenir televisió, un impost anual que puja a unes 2000 corones, uns 200 Euros, que la radiotelevisió sueca s’embutxaca cada any amb l’excusa que les cadenes públiques de televisió ofereixen programes educatius i/o de qualitat sense publicitat (cosa que jo em qüestiono perque si la publicitat que fan només és d’ells mateixos, és alhora publicitat, propaganda i monopoli)... la famosa Radiotjänst, que seria la nostra rtve.
El que va ser de veritat ridícul i vergonyós és quan l’any passat una ministra va haver de dimitir perque no havia pagat aquest impost en més vint anys, cosa que ilustra que a molta gent, i no precisament la que té dificultats econòmiques, li porta fluixa el tema de segons quins impostos. He de dir però que la majoria de la societat troba molt malament que un es negui a contribuir amb les coses que són de tots. En aquest sentit sí que Suecia té consciència col.lectiva. Però les sangoneres no acaben aquí. Continuen xuclant del ciutadà a través d’altres serveis que ofereixen. M’explico. L’estat és accionista de moltes empreses, en menor o major part o en totalitat. Doncs sempre guanyen diners sigui com sigui. Per exemple durant els anys 60 i 70, l’estat va construir centenars de milers de vivendes noves. Pisos exteriorment lletjos però moderns i ben pensats funcionalment parlant. Aquestes vivendes són encara avui dia propietat de l’estat i son gestionades per empreses públiques o semipúbliques que cobren uns lloguers que no tenen res a envejar als lloguers d’Espanya. No diré Catalunya perque Catalunya ja sobrepassa el sostre de preus de lloguers fins i tot de Nova York, pero si de provincies d’Espanya on els lloguers oscilen entre els 400 i els 800 euros al mes per espais entre els 40 i els 100 metres quadrats. Això a les ciutats petites, perque a les grans ciutats com a Estocolm, Gotemburg o Malmo m’imagino que els preus són molt més elevats. Això sí, els pisos estan molt ben cuidats i sempre hi ha manteniment i millores per a que s’hi pugui viure directament en perfectes condicions.

9 comentaris:

... ha dit...

Hola Teresa!
Nosaltres estem vivint en un d'aquests pisos propietat de la totpoderosa Stångåstaden de Linköping. Nosaltres pel poquet temps que portem aquí no tenim queixa, però gent que hi viu des de fa anys es queixa de coses com cobrar-te un plus de per vida (d'entre 20 i 100 corones) per canviar-te el paper de la paret d'una habitació si ells consideren que no s'ha de canviar encara i que és capritxo teu (algun dels papers que et pots trobar en un pis de lloguer hauria d'estar prohibit per una llei d'estètica jajaja). El mateix passa si et canvien un aparell (diga-li campana extractora), que et pot sortir per 40 corones extres mensuals fins que deixis el pis, i que el següent llogater seguirà pagant.
Així, empaperar una paret o una trisa campana extractora t'acaba costant centenars d'euros. Mola el negoci oi?
El que a mi també m'ha sorprès és que els edificis de la Universitat no són propietat de la Universitat, com és el cas de les Universitats de casa nostra, que són propietaries de les seves instal.lacions. Aquí tot pertany a la Akademiska Hus, que cobra un lloguer anual a la Universitat de Linköping. L'estat dona diners a la Universitat perque pagui les despeses, entre les que hi ha el lloguer que ells mateixos li cobren . Flipante oi? Bonica manera de marejar els diners hehehehe.
Vaya rollazo he deixat anar avui però és que el tema m'agrada jijiji :P
Salut !!!

Finestreta ha dit...

Hola!!! Doncs a mi a Alemanya amb sou de becària em retenen un 24%, també Déu n'hi do eh!

Anna ha dit...

Aixo ja fa temps que ho tinc assumit. Respecte el tema, vaig escriure un post l'any passat quan la ministra va haver de dimitir. I que m'en dius del tema cangurs, dones de fer feina, etc? Ja m'ho diras quan tinguis el nen i vegis que no dones l'abast amb les coses de la casa!

Ingrid ha dit...

Ostres! Si al final resultarà que si compro una làmpara a Ikea de Badalona estaré pagant alguna cosa a l'estat de Suècia!!!

Teresa ha dit...

Albert, nosaltres abans d'entrar al pis vam poder triar els papers de la paret i vam demanar ajuda perque ens instalessin moltes coses, i no va afectar el preu en res... No se quines normes tene a Linkoping... sembla una mica abusiu.

No et preocupis Ingrid, Ikea és una empresa completament privada amb capital en no sé quina illa de les Barbados o en algun lloc d'aquells remots que no poden trobar mai del tot qui és el propietari...
Sí Anna, lo dels cangurs i dones de fer feina tan normal a Espanya i aqui és impossible, be jo en part ho trobo forá be, aixi la gent per nassos ha de fer les 8 hores de feina i punt, inclus els solters que s'han d'espabilar per fer les feines de casa. La porqueria cadascú la seva... o no?

Jattebra ha dit...

Hola Teresa!

Molt encertat el post. De totes maneres, el cas de Suecia es que pagues per rebre alguna cosa a canvi. Aqui la TV no es paga, pero ens mengem una quantitat d'anuncis d'escandol. Es exagerat, per fer-te una idea, un capitol de CSI te uns 8-10 talls publicitaris. Terrible.

Per altra banda, a Suecia les autopistes son gratuites i a Catalunya tots sabem el que costen. En les nostres latituds no se com s'atreveixen a dir autopistes a carreteres la meitat d'estretes que la de Vastervik a Norrkoping...

I ni comentar el tema sanitari per aqui... Si no ets aussie, afluixa la cartera.

I per ultim, a Suecia tenen un control brutal dels habitants. Quan vam tornar a Catalunya, ens van arribar a casa dels pares les ultimes factures de la llum. Aqui es escandalos, rebem cartes de tres persones diferents que havien viscut abans.

The Great Smurf ha dit...

quins records!!!
encara m'enrecordo la cara que va posar la gent quan, incredul, en enterar-me que els impostos rondaven el 35% vaig dir "ja, pero segur la penya aqui s'escaqueja, no?". I no! la majoria paguen religiosament...quin pais mes civilitzat! La diferencia, suposo, es en la qualitat del servei i en la mentalitat de fer-los servir en la mesura, no com naltros, on la idea es pillar el maxim aportant el minim.

Per cert, jo tambe soc il.legal al Japo i, de moment, m'he escaquejat de pagar l'impost per TENIR tele a casa, aixo que ja han vingut un parell de vegades a trucar a la porta. Pero es que la tele es pessima, fins i tot la 'nasiona' (NHK).

I si voleu parides rares, intenteu llogar un apartament al Japo: apart de les clavades tipiques de avanc,aments, i diposits, de vegades et cobren una cosa anomenada 'agraiment a l'amo', un regalet que li fas de tot cor a l'amo per fer-te el favor de llogar-te el pis. Sol ser una mensualitat i es paga quan renoves el contracte.

Salut!

Teresa ha dit...

Barrufeto! no et pots escaquejar de cap manera del 33%, a no ser que no treballis, pero llavors tampoc tens ingressos.
Algunsserveis són millors eprò altres , els has de pagar/sufragar igualment com la sanitat. Ho explicaré en un post.
Gràcies a tots pens comentaris.

Anònim ha dit...

missatge lloc excepcional. Jo vaig a marcar i veure molt més sovint. M'agrada molt la plantilla de pàgina web