dilluns, 31 de març del 2008

El país dels Paganini II: Quin preu té la salut?

Un altre sistema per a recaptar ingressos és amb el sistema sanitari. Aquí, com molts no podran entrendre, la salut no és universal i gratuita pèr a tothom, com a Espanya... no. És universal sí, perque tothom té accés a anar al metge, però no de manera gratuïta. L’usuari ha de fer front a una part dels costos que suposa una visita mèdica, una visita a l’infermer/a, o anar d’urgències. El servei sanitari està gravat de la seguent manera segons cada regió, per il.lustrar-ho una mica on visc jo la cosa va així:
Visita d’urgències a l’hospital 250 Corones, Visita del metge 150 Corones, Visita a domilici 200 Corones, fer proves 80 Corones, visita infermer 80 Corones, fer receptes 60 Corones. .. i la llista segueix segons cada coseta que un fa a cal metge.
Si un té la mala sort d’estar malalt sovint doncs s’ha de fer el càrrec que anar al metge li costarà uns centimets. Els catalans i els espanyols estem molt mal acostumats i moltes vegades creiem que als països més avançats els impostos ja donen com per cobrir totes aquestes coses. En part aquest cost que fan pagar per cada visita serveix per a desmotivar la gent que abusa d’aquests serveis, llegeixi’s això com tota la munió de jubitats que un es troba als Caps de Catalunya quan “de veritat” està malalt i necessita un metge i ha de fer una cua inacabable per culpa de la penya de jubilats van allà a fer-la petar amb el metge perque és l’únic que els escolta durant quinze minuts seguits sobre els seus ais i uis. Aquí a Suècia els pensionistes han de pagar fins a un punt, quan un ha arribat a gastar una quantitat x amb serveis de salut llavors ja no paga més. És a dir quan un está xungo de veritat, el tema ja no li costa més calés.
Com a mesura dissuassoria de les pràtiques abusives, no ho trobo malament. El sistema català s’en va en orris perque hi ha un descontrol total de les despeses, tot va a dojo, lliguem els gossos amb llonganisses, visca la Pepa. I tanta gent a Espanya que té una mútua privada ( que vol dir que ja paguen voluntaria i alegrement). Això sí que no ho entenc.
Però per altra banda una part de mi pensa que la salut, és tan, tan, important que hauria de ser gratuita per tothom. Que 25 euros no haurien de frenar a la persona d’anar al metge. No sé...
Una altra cosa és que els nens fins els 18 anys tenen l’assistència mèdica gratuita fins i tot el dentista, que és molt dir ja que aquí, com a Catalunya és caret caret.
Es pot veure per exemple amb la gent de menys de 50 anys que tenen una dentadura molt ben cuidada (generalment) i és d’ençà que va entrar el sistema de cobertura dental pels nens cap allà els anys 60. En canvi la gent més gran, que ara tenen 65 o 70 anys, si no són de families benestants, tenen les dents fetes un nyap, perque de petits no s’ho podien permetre. Devia ser cosa de rics això de l'estètica bucal.

3 comentaris:

... ha dit...

Nosaltres només resem perquè no haguem de necessitar mai un metge aquí a Suècia. I no perquè l'haguem de pagar, sinó perquè ens han explicat tantes històries de com funciona el sistema que ens fa molta por.
Ens han dit que lo normal és trucar abans a l'hospital, on et surt un contestador, deixes les dades i et retornen la trucada quan poden. Aleshores parles amb una infermera que considera la possibilitat de que vagis o no a l'hospital (no un metge no! una enfermera!). Si hi acabes anant et trobes una infermera que intentarà solucionar el tema, i si finalment no se'n surt assoleixes el grau màxim amb una visita al metge.
Coneixem un home que pateix de còlics renals que ja no sap com fer-s'ho per estalviar-se passos quan s'està morint de dolor per les pedres...
I la seva dona que va tenir una criatura ara farà 10 mesos va anar a l'hospital a parir quan encara no l'havien autoritzat per telefon perque les contraccions no eren com ells creien que havien de ser. Resultat, una cesària d'urgència i el comentari del metge de "doncs sort que heu vingut perquè la criatura hauria pogut morir d'haver-vos esperat" Bravo per la matrona del telèfon! Si voleu veure una dona emprenyada dient mil paraulotes a deumil per hora us la presento i només cal que li digueu "matrona sueca". :D
Salut !

P.D. Teresa, tu on hauràs d'anar a tenir al bitxu? Ho dic per saber on portar els bombonets i les flors :P

Anna ha dit...

Moltes de les coses que dius son certes. A Estocolm (no se si varia depenent del "län") el cost maxim per any de visites mediques son unes 700 corones, per tothom, no nomes pels pensionistes. A partir de llavors son gratuites per la resta de l'any. El mateix passa amb la medicacio.
Per altra banda hi ha consultoris privats que estan subvencionats per la Seguretat Social i et costen el mateix i ho recomano de tot cor.
Tambe haig de dir que com a bona sud-europea que soc, PASSO de quedar-me a casa fins que els del telefon em diuen que puc anar a l'hospital. Quan la Julia tenia 1 any va agafar otitis un dissabte a la tarda i per tel. em van dir que no hi havia lloc a urgencies, que m'esperes fins l'endema. El problema es que no tenia ni paracetamol perque estavem a casa els sogres. Que vaig fer? Em vaig plantar a urgencies i vaig dir que d'alla no me n'anava fins que veiessin a la nena que estava plorant de dolor. I evidentment la van veure i li van diagnosticar otitis i em van donar el que li calia.
Ostres quin rotllo! I aixo que tinc mes experiencies per explicar!!

Teresa ha dit...

A mi em sembla molt fort que gairebé et prohibeixin anar al metge si t'estàs morint de dolor. I més quan són nens els que pateixen! I com que sense recepta quasi no et donen ni aspirines... és que no tens cap solucio!