dijous, 12 de febrer del 2009

Foc

Quedo de pedra quan veig les noticies i els terrorífics incendis que estan arrasant Australia. Sempre he associat els incendis al clima càlid, causats per la sequera, per cables elèctrics guspirejants o per la mala folla d’alguns imbècils que tècnicament s’anomenen piròmans. La meva sorpresa va ser quan vaig descobrir que a Suècia també hi ha moltíssims incendis però en aquest cas no al bosc sino a les poblacions, a les cases de la gent. I si em poso a valorar-ho no sé què és pitjor si perdre la natura o posar en risc vides humanes... Tot és prou horrible. Els incendis aquí però tenen unes dates determinades on arriben a ser realment nombrosos. El periode d’advent i l’época de Nadal és quan els bombers es veuen obligats a fer mes sortides. Segurament molts de vosaltres ja us heu imaginat perque. Doncs sí, les espelmetes de decoració, que la gent encen a tot arreu per a fer una ambient acollidor en aquests mesos de foscor hivernal. I és que ben mirat són agradables les espelmetes, jo les trobo boniques i fan “caliu” però el que em posa molt nerviosa és quan una persona s’en va de l’habitació i deixa les espelmes enceses, ni que sigui per un instant. I acostumo a veure-ho tot sovint entre els suecs. Llavors no m’extranyo que cada dos per tres als diaris surtin noticies de cases cremades, empreses incendiades, escoles, botigues... i de tant en tant amb la desgràcia d’alguna pèrdua humana també. Jo ho culpo a l'obstinada mentalitat nórdica que encara que alguna costum sigui marcadament perillosa si els segueix semblant agradable és impossible de fer-los canviar de parer. El tema d'Australia però té una altra causa i un altre resultat. Aqui sí que arar ja no hi ha res a fer.

2 comentaris:

... ha dit...

La culpa dels focs de Suècia és d'IKEA, per vendre 1000 espelmetes per tres duros... si fossin més cares, no em comprarieu tantes i per tant no n'encendrieu tantes.
Reflexionem-hi.... :P

Anònim ha dit...

Hola!
He llegit molts cops el teu blog, el trobo molt interessant i per fi avui m'he decidit a comentar :)
La veritat és que fa encara no un més que he estat a Suècia, vaig estar a casa d'una familia amb qui faig intercambi, pero era el primer cop que he anat jo allà. Eren uns dies després de Nadal, pero vai poder comprovar el tema de les espelmetes igualment.. la veritat es que patia quan les dexaven enceses en una habitació i marxaven...
enfi... com he dit molt interessant el blog.
Salutacions*