dimecres, 22 d’agost del 2007

Critica a l'estil de vida Ibèric III: habitatges mal construits

No parlaré de les vivendes pijes ni del tipus de construcció més recent que es fa a la Península, que espero, suposo i desitjo que no presenti aquest tipus de problemes que comentaré ara però tornant a la frase que he escoltat centenars de vegades, sobre que a Espanya no s'està preparat pel fred. Que coglions vol dir que els espanyols/catalans no estem preparats pel fred??
M’ho expliquin, i m’ho interpretin perque no entenc aquesta expressió. Com ens hem de preparar pel fred? Hem de preparar-nos psicològicament pel fred o és que només hem d’observar i d’adonar-nos que desde fa dos mil anys a Catalunya i a Espanya a l’hivern fa fred????
Quan van arribar tècniques de construcció modernes, (edificis de moltes plantes) que no es basaven en la masia tradicional o en les cases de poble, es va optar per fer els edificis ( parlo de fa 50 anys) imitant els apartaments de platja. Vivendes provisionals d’estiueig. Quina tonteria és aquesta? Està clar que no es pot construir igual a Almeria que a La Garrotxa per posar un exemple. Però que a l’hivern fa fred a Catalunya i a moltíssims llocs d’Espanya, tothom ho sap. Les cases romanes ja tenien calefacció i el que m’indigna és que un pis construirt als anys 60 a Catalunya no contemplava aquesta necessitat. Però passava que molt més car, fer cases amb calefaccio, triple vidre i aillants tèrmics que fer-les sense. La gent s’escalfava amb estufes de butà i radiadors elèctrics. I perdoneu-me però, quants pisos d’estudiants hi ha amb les mateixes exactes condicions avui dia 2007 ?? Milers i milers. És penós, és ridicul que “un pais tan avançat” s’hagi de veure aixi!!! S’ha construit sense planificació, sobre la marxa l'estructura urbana i les vivendes mateixes. Aqui a Suècia es fan molt estudis sociològics i socionòmics per veure i preveure cap on va la societat, quines tendències vindran en els propers anys i com es poden adoptar mesures que siguin les més idonies pels canvis socials. I això no és d’ara, els suecs porten 50 anys treballant amb aquest tipus d’investigacions. Augments de població, increment d’automòbils, necessitat de vivendes... poblacio mòbil i flotant...
A Espanya alguns dels que han estudiat sociologia estan treballant de caixers al Caprabo o... igual tenen una immobiliaria.

8 comentaris:

Oscar ha dit...

Un altre tema pel que no estem preparats és per la neu. Quantes persones es queden atrapats a les autopistes any rera any esperant a que l'únic conductor de la llevaneus a 100kms a la rodona es tregui la son de les orelles?

El tema de les finestres es algo que he aprés a valorar aquí a Sudáfrica. Si et queixes de les finestres espanyoles... aquí diria que el grossor és ben be la meitat. A sobre el airet es va colant constantment a través del espai que ompliria una simple i inexisten junta.

Que et responen quan ho comentes??

Que l'hivern nomes dura dos mesos, així que tirà de calefacció amb rodes.

otillåtlig!!!

Ingrid ha dit...

Aquí es fa tot sobre la marxa, "problemes? ja hi pensarem quan ens hi trobem!" i així anem de bé.
petons

Teresa ha dit...

Oscar, m'extranya que un pais com Sudafrica on la major part de la tècnica suposo que deu ser d'origen holandès i britànic... no? Com és que no fan les coses amb més cura?

Gina ha dit...

Tens raó que no estem preparats per a l'hivern... i t'ho diu una que vivia en una casa sense calefacció, vidres senzills, a casa meva hi fotia una rasca impressionant a l'hivern...i fins aquest any els meus pares no hi han posat calefacció!!!! El meu xicot (austríac) ha passat els pitjors hiverns a Catalunya quan ha vingut de visita, perquè aquí a Àustria tot està aillat, hi ha calefaccions a tot arreu, vidres dobles...
També he viscut en un pis d'estudiants, i he estat en pisos d'amics, i les condicions no eren gaire millors...
I se'n riu també quan li explico que quan neva a Catalunya moltes vegades els nens no van a l'escola, que és un caos...
Definitivament no estem preparats!!!

Teresa ha dit...

Hej Gina! El meu home (suec) diu que el lloc del món on ha passat més fred ha estat a Barcelona un mes de febrer, en un pis d'estudiants guiris al carrer Ample, que a sobre els costava un ull de la cara i que no tenia calefacció. Els pobres dormien vestits. Jo no vull dir que no estem preparats, perque aixo de preparar-se només es resumeix arreglant les condicions de les cases, i democratitzant el nivell de confort. Jo diria que som encantats. Desde que el món es món a Catalunya entre Novembre i Març fa fred i a mi que no em vinguin amb osties!

Désirée ha dit...

Las casas son frías para morirse y el tan apreciado suelo de mármol es duro, frío como un témpano y caro.
Qué me dices de las ventanas? Casi ninguna se cierra herméticamente y claro, entre eso y que sólo tienen un cristal, no hay calefacción que caliente bien en ninguna casa.

CB ha dit...

¿frio? ¿pero es que acaso están preparados los pisos celtibéricos para el calor? nací y vivo a temporadas en pleno valle del guadalquivir y en los pisos modernos en invierno hace un frío que pela, pero para mi es mucho peor en verano. las casas tradicionales, afortunadamente vivo en una (cortijos en andalucía), se aislan del calor, y del frio, con muros de más de un metro, ventanas pequeñas, patios interiores con pozo, piletas de agua e igual en las masías y otras construcciones del arco mediterráneo.

Oscar ha dit...

Precisament Tere, d'origen britànic. Allà els terres de les cases cruixexen i les finestres tampoc són res de l'altre món!

Sudàfrica és un país low-cost on prima el preu sobre la qualitat.