divendres, 10 de juliol del 2009

Språk/Idiomes/languages/

Gràcies a tots pels comentaris del post anterior!!
L’evolució d’en Marcel va molt bé. Comença a fer ús dels seus recursos comunicatius i parloteja com una cotorra repetint alguns sons divertits, alguns identificables i d’altres només extranys i onomatopeics, però a vegades descriptius dels objectes als que es refereix: Brrrrrrrrrr, tata, gurka i klocka!!. Però no és d’en Marcel que penso escriure en tots els meus post d’ençà que ara ja fa un any he sigut mare. No. Només em faltaria avorrir el pocs lectors que tot i la meva baixa productivitat encara de tant en tant em llegeixen!
Aquests darrers dies amb la gratificant trobada d’una altra catalana per aquestes terres nòrdiques on visc, m’ha vingut a la memòria el lloc i la gent amb qui vaig aprendre el suec bàsic amb el que vaig atrevir-me a venir a viure cap aquí ara farà tres anys. Entre el gener de 2004 i el juny de 2006 vaig tenir temps de fer tres cursos de suec al Club Escandinau de Barcelona. Va ser suficient aquesta inversió en temps ( i també en una mica de diners ) per aprendre un nivell de suec que em va permetre sobreviure i aconseguir una feina a Suècia.
La noia que he conegut també està estudiant allà amb les mateixes professores que jo : l’Amanda i la Dea. La feina que es fa desde aquest club és realment importantissima. L’entitat actua com a eix social dels escandinaus que viuen a Barcelona però la tasca més florida, parlant com a ex-alumna, és la dels cursos que fan d’ídiomes nòrdics. No som només les catalanes/catalans que ens hem lligat un escandinau/ava que assistim a aquests cursos. Els estudiants d’Erasmus que volen anar una mica preparats cap a aquest països també s’hi apunten. O fins i tot alguns professionals, empresaris viatgers que veuen la possibilitat d’arrodonir els seus negocis amb quatre nocions bàsiques de suec o danès. Els autòctons del país solen apreciar aquest petits detalls que demostren interés i respecte per les seves llengües i cultures. Per acabar aquest post només és un intent de donar al Club Escandinau el lloc d’honor que es mereix per la gran ajuda que em va ser. El molt que vaig aprendre gràcies a la feina que fan és impagable. Recordo el primer curs, quan el suec s’em feia un idioma dificilíssim i inintel.ligible, sentia parlar altres estudiants més avançats o suecs nadius amb la seva fluidesa i pensava... “no entenc res, podré parlar així algun dia? Seré capaç d’arribar a aquest nivell?”
Doncs bé, encara em queda molt per aprendre... mai s’en sap prou d’aquestes coses però quan miro enrera estic contenta del camí que ja tinc fet.
Bones vacances!!

8 comentaris:

formenteril ha dit...

És cert, a mi m'agradava molt el club, també una mica per l'estil, no estrictament de acadèmia de llengua....amb els dolços i berenars suecs i les festetes!!

... ha dit...

Ostres! El Club Escandinau! Jo també vaig fer-hi el primer nivell abans d'embarcar-nos cap a Linköping! Va ser durillo perquè el curs era els dilluns de 14:30 a 16:30 a Barcelona i jo aleshores treballava a la UAB, però tot i així vaig poder combinar horaris i anar-hi. La meva profe va ser una sueca joveneta que es diu Magdalena, molt simpàtica i amb qui vam apendre tots no només les bases de l'idioma sinó també tradicions, manies i coses divertides dels suecs!
Algun dia tornarem a Suècia, no descartem tornar-hi per quedar-nos-hi si ens hi volen, però de moment ens queden força mesos a Califòrnia...
Trevlig Helg !!

Angelica Jensen ha dit...

Me agrada leer este post, la verdad es que hace tiempo que te leo, ya que me encanta el catalán y Barcelona en particular, viví en Mataró tres años, aunque ahora vivo en Suecia, hace 2 años y medio, por culpa de un sueco. La verdad es que teniendo ese curso que mencionas es más fácil acceder a todo, yo no sabía nada de sueco al llegar acá y ahora lo hablo...no muy bien, a pesar de que estudio desde que he llegado, solo tengo nivel A, se me ha hecho muy difícil aunque como tú dices cuando miro hacia atrás veo que he avanzado bastante, aunque para mí nunca es suficiente.Un saludo desde Helsingborg!

Anònim ha dit...

Hola Teresa,
he trobat el teu bloc, però no he trobat la teva adreça del correu-e
Sóc catalana i estic a Lund.
com puc contactar amb tu?
Carme

Anònim ha dit...

Hola!

Jo visc a Göteborg des de fa 2 anys per culpa també d'un suec:) On viviu a Suècia?

Una abracada des de Göteborg,
Marta

Ingrid ha dit...

ostres quina enveja em feu, crec que és molt important intentar apendre l'idioma d'allà on vius. Aquí la gent forànea que intenta parlar català sempre cauen més simpàtics.

Anònim ha dit...

Hola Teresa!
Sóc la Marta que viu a Göteborg ara farà gairebé 2 anys. On vius? De què treballes? Jo ara no estic en el meu millor moment professionalment i em preguntava si hi havia alguna feina relacionada amb les llengües catalana/castellana i suec.
Marta (marta_mateos@yahoo.es)

tere ha dit...

Hola,
sóc la Tere, també Catalana!! Ens acabem d´instal.lar a Östersund, amb el meu company, l´Andy, suec, i la nostra filla Aina de 5 mesos...Jo encara no sé suec, però m´he de posar les piles, i estic intentant trobar feina...continuaré llegint el blog...si teniu alguns consells...
trauret@yahoo.es
gràcies...